Slidgigt i hoften

Oplever du smerter på grund af slidgigt i hoften?

Slidgigt rammer ofte hoften og kan forårsage smerter i hoften, lysken, balden eller låret. Smerten kan føles som en skarp stikkende fornemmelse eller en vedvarende ømhed. Smerterne er typisk mest mærkbare ved gang, trappegang, når du rejser dig fra en stol, sidder på hug eller står op af sengen om morgenen. Hos ArthroCare tilbyder vi smertelindrende injektionsbehandlinger som alternativ til operation.

Behandlinger mod slidgigt i hoften

Arthrosamid er en ikke-nedbrydelig injicerbar hydrogel, der bruges til behandling af symptomatisk slidgigt i knæ og andre led. Studier viser 80% har effekt af behandlingen.

PRF er videreudviklingen af PRP, også kaldet 2. generations PRP. Her bruges vækstfaktorer og signalstoffer fra dit eget blod til at prøve og skabe en naturlig helingsproces der samtidig virker anti-inflammatorisk på din slidgigt.

Vi tilbyder behandling med Blokade mod inflammation ved slidgigt. I samme ombæring tømmes leddet for væske hvis nødvendigt. Alle blokader er ultralydsvejledte injektioner.

Hyaluronsyre injektion tilbydes for at lette smerterne i det slidgigtsramte led. Injektonen med hyaluronsyre fungerer som et smøremiddel, der reducerer friktion i leddet og giver midlertidig smertelindring.

Symptomer på slidgigt i hoften

Ved slidgigt i hoften kan symptomerne omfatte:

  • Smerter og ømhed i lysken, ydersiden af låret og balden.

  • Ledstivhed.

  • Nedsat bevægelighed, fx besvær med at tage sko og strømper på.

Hos personer med slidgigt i hoften forværres smerterne ofte ved gang og andre bevægelser, der belaster den syge ledbrusk. Dette kan reducere evnen til at være fysisk aktiv. Samtidig kan nedsat aktivitetsniveau – altså for lidt bevægelse – føre til svækkelse af de muskler, der stabiliserer hofteleddet, hvilket yderligere kan besværliggøre daglige aktiviteter.

På grund af tabet af de glidende ledflader kan hoften føles stiv og bevægelsesfriheden begrænset. Nogle oplever også en følelse af, at hoften "sætter sig fast", knækker eller klikker.

Smerten mærkes oftest i lysken, men kan også stråle til ydersiden af hoften, balden og i nogle tilfælde ned mod knæet. Aktiviteter som lange gåture, længere tids stående stilling eller trappegang belaster hoften og forværrer ofte gigtsmerterne.

Hvordan fungerer hofteleddet?

Hoften er et kugleled. Kuglen, som sidder øverst på lårbenet (femur), kaldes lårbenshovedet (caput femoris). Ledskålen, kaldet acetabulum, er en del af bækkenet. Kuglen bevæger sig inde i ledskålen, hvilket gør det muligt for benet at rotere samt bevæge sig fremad, bagud og til siden.

I en sund hofte er både lårbenshovedet og ledskålen dækket af ledbrusk (artikulær brusk), et glinsende lag, der reducerer friktion og sikrer jævn bevægelse. På et røntgenbillede ses brusken som et mellemrum mellem kuglen og ledskålen, fordi den ikke vises på samme måde som knogle. Friktionen mellem ledfladerne er mindre end is, der glider på is.

Derudover findes et særligt lag af ekstremt stærk fibrøs brusk i kanten af acetabulum, kaldet labrum, som hjælper med at stabilisere hofteleddet og forbedre pasformen mellem lårbenshovedet og ledskålen.

Hofteleddets struktur giver det stor bevægelighed, men samtidig er det et meget stabilt led. Det skyldes det store kontaktområde mellem lårbenshovedet og den labrum-beklædte ledskål, hvilket øger stabiliteten og forhindrer, at leddet går af led.

Bliv ringet op og hør mere om vores behandlinger

Udfyld formularen og bliv ringet op helt uforpligtende. bestræber os på at vende tilbage indenfor 24 timer, medmindre det er weekend.

Vi besvarer alle dine spørgsmål og fortæller meget mere om vores behandlinger, og hvordan vi kan hjælpe med at håndtere dine smerter i bevægeapperatet.

Du kan også ringe til os på telefon 31 11 00 35 eller sende en mail til info@arthrocare.dk.